Beginnen met hardlopen

Hardlopen is erg goed voor je gezondheid en je conditie. Als beginnende hardloper kan het lastig zijn om te beginnen, daarom in dit artikel wat tips en informatie voor de beginnende hardloper. Ook wanneer je wilt afvallen kan hardlopen een geschikte manier zijn om wat extra calorieën te verbranden. Op die manier heb je net dat beetje extra calorieën verbrandt, waardoor je gewicht gaat verliezen. Zeker als je naast het hardlopen je huidige voedingspatroon aanpast. Je zult dan snel weer wat kilo’s gaan verliezen, zodat jij weer in dat leuke jurkje of mooie broek past.

Stel jezelf een doel

Wanneer je gaat beginnen met hardlopen is het belangrijk om voor jezelf een doel te bepalen. Wanneer je eenmaal een doel hebt bepaald is het gemakkelijker om daar naar toe te werken in plaats van maar gewoon te beginnen met hardlopen. Voorbereiding is immers het halve werk. Kies dus als eerste een doel zoals: ik wil 5 kilometer kunnen hardlopen binnen 10 weken of ik wil over een half jaar een halve marathon lopen. Welk doel je ook voor ogen hebt, stel dat vast en probeer naar dat doel toe te werken. Je zult merken dat je dan meer motivatie hebt, wat weer meer kans op succes geeft.

Zorg voor een goed trainingsschema

Wanneer je eenmaal besloten hebt dat je wilt gaan beginnen met hardlopen is het belangrijk dat je een geschikt schema vindt wat bij jouw doel past. Gelukkig zijn er veel gratis trainingsschema’s online te vinden. Je kunt tegenwoordig ook eenvoudig en goedkoop een trainingsschema op maat laten maken. Dit is dan volledig afgestemd op jouw doelen en wensen en past binnen jouw leefpatroon. Jij geeft dus aan hoeveel dagen je in de week tijd hebt om hard te lopen en hier wordt jouw persoonlijke schema op afgestemd.

Naast dat een goed trainingsschema de kans vergroot dat je je doel kunt behalen, is het voor de beginnende hardloper belangrijk dat het goed wordt opgebouwd. Met een goede rustige opbouw, warming-up en cooling-down verklein je de kans op blessures. Blessures komen helaas redelijk vaak voor onder hardlopers. Dit komt doordat veel mensen verkeerde schoenen dragen of de warming-up overslaan of gewoon zo maar gaan beginnen met hardlopen zonder enige kennis er van te hebben. Vergeet dus nooit om wat informatie in te winnen over hardlopen en een goed trainigsschema aan te houden, zeker voor de beginnende hardloper.

Maak hardlopen zo fijn mogelijk

Tegenwoordig zijn er heel veel hardloop apps, die je eenvoudig kunt installeren op je mobiele telefoon via de appstore. Deze handige apps kunnen je snelheid, afstand en route bijhouden, waardoor ze je inzicht geven in je hardloop prestaties. Daarnaast zijn er ook veel coachende apps met ritmische muziek, waarop je perfect kunt hardlopen. Ook zijn er apps die je kunt koppelen aan hardloop accessoires, zoals een hartslagmeter en andere handige accessoires die jouw hardloop prestaties kunnen verbeteren. Kortom er zijn allerlei handige hulptools die het hardlopen leuker, makkelijker en fijner kunnen maken, zodat jij jouw doelen kunt behalen!