Hardlopen heeft een positief effect op hersenfunctie van Parkinson patiënten

Dat bewegen gezond is dat weten we allemaal. Maar regelmatig bewegen heeft ook een zeer positief effect op mensen met Parkinson. Ben of ken jij iemand met Parkinson? Dan ben je wel bekend met de symptomen. Veel voorkomende Parkinson symptomen zijn trager bewegen, minder goed kunnen nadenken of beven. Door regelmatig te bewegen kunnen deze symptomen al wat afnemen. Drie keer per week 45 minuten fietsen op een hometrainer kan dus al verschil maken. Uit onderzoek is gekomen dat regelmatig bewegen de hersenfunctie ten goede komt, zeker bij mensen met Parkinson. Hierdoor krimpen de hersenen minder snel en kun je beter nadenken.

Drie keer per week is voldoende

Uit de studie is naar voren gekomen dat drie keer per week voldoende is om al verschil te zien. Hierbij kun je gaan hardlopen, fietsen of een andere sport beoefenen die je fijn vindt om te doen. Neem hier ongeveer 45 minuten de tijd voor om echt intensief te bewegen. Dopamine-producerende cellen sterven af in de hersenen bij de ziekte van Parkinson. Hierdoor ontstaan klachten als trager bewegen, trillen of andere lichamelijke klachten. Naar voren is gekomen dat door regelmatig intensief te trainen, de symptomen kunnen worden gestabiliseerd. Hierbij is het wel van belang dat je intensief traint en geen rek- en strekoefeningen uitvoert. 

Door sport meer spieren en meer hersenen

Door intensief te sporten nemen niet alleen je spieren toe in massa, maar ook je hersenen. Hierdoor kun je beter blijven nadenken. Na onderzoek kwam naar voren dat hoe fitter je bent, hoe meer denkvermogen je hebt. Daarom loont het om drie keer per week intensief te sporten bij symptomen van Parkinson. Ook de grijze stof in de hersenen bleef stabiel bij de groep die intensief sport. Bij de personen die rek- en strekoefeningen uitvoerde, nam de grijze stof in de hersenen af. Voor iedereen is het aan te raden om regelmatig te sporten om gezond te blijven en de hersenfuncties te blijven stimuleren. Voor mensen met Parkinson heeft het ook nog eens extra voordelen waardoor de symptomen stabiliseren en het denkvermogen toeneemt.