Stoppen met roken: een must voor het opbouwen van een goede conditie

Hardlopen in Amsterdam
maart 7, 2018
Waarom een goede sport bh zo belangrijk is
april 24, 2018
Show all

Dat roken slecht is voor je conditie, en dat het je longen op termijn erg aan kan tasten, is voor iedereen wel een bekend feit. De kans op hart- en vaatziekten wordt behoorlijk vergroot, en een kwart van alle mensen die actief roken haalt hun pensioenleeftijd niet!

Hardlopen en het opbouwen van een goede conditie
De vraag is of je met niet al te zwaar rookgedrag nog steeds een goede conditie op kunt bouwen. Voor veel mensen is het wegleggen van de sigaret toch een hele moeilijke stap. Hardlopen of andere manieren van conditietraining maken je longen en conditie natuurlijk sterker, maar roken verzwakt deze twee dingen juist. Hierdoor blijf je redelijk in het midden zitten als je blijft roken. Dat is natuurlijk ook zonde! Als je weinig rookt en goed actief traint, kun je zeker je conditie verbeteren. Maar roken is een enorm belemmeringsmiddel, wat dus echt zonde is. En je maximale capaciteit wordt een stuk eerder bereikt, deze is gemiddeld een stuk lager voor rokers.

Hoe los je dit op?
Doordat roken zo verslavend is, lukt het vaak niet om in één keer helemaal te stoppen en volledig voor de conditie te gaan. Een populair alternatief is e-smoking. Deze vorm van roken is, in tegenstelling tot gewone sigaretten, nauwelijks schadelijk voor je conditie! E-smoking is op termijn ook niet geheel risicoloos voor de luchtwegen. Maar, het tast je conditie honderden keren minder aan dan tabaksrook. Hier is veel onderzoek naar gedaan. De meest schadelijke stof die nog wel in de e-liquids in e-sigaretten zit, is nicotine. Dit is ook de verslavende stof van roken. De hoeveelheid nicotine die je rookt met e-smoking, is zelf te bepalen. Je kunt het bijvoorbeeld rustig afbouwen naar nul, als je er echt geheel van af wilt.

E-liquids
Er zijn vele verschillende e-liquids beschikbaar, in verschillende smaken, en met verschillende hoeveelheden nicotine. Zo is er voor ieder wel wat wils. E-smoking is ook een stuk gemakkelijker, in dat je e-liquids gewoon gemakkelijk online kunt bestellen, in plaats van naar je sigaretten moet vragen bij de winkel. Ook is het goedkoper, je sigaret is een eenmalige aankoop en daarna hoef je alleen nog maar de liquids te kopen. Er zijn (nog) helemaal geen accijnzen op e-liquids. Dit in tegenstelling tot gewoon roken, wat natuurlijk hel duur is. Voor een ruim overzicht van e-liquids, ga je naar e-smokey.nl.