Waarom is de marathon Marathon des Sables zo populair?

De Marathon des Sables is een loopwedstrijd van zes dagen waarin zo’n 254 kilometer wordt afgelegd in de woestijn van Zuid-Marokko. Marathon des Sables betekent in het Frans de marathon van het zand en dat is dan ook wat je het grootste gedeelte van de route zal tegenkomen. Het is een marathon die niet voor iedereen is weggelegd, want het wordt ook wel de zwaarste marathon ter wereld genoemd. Gedurende de route draag je je eigen rugzak en loop je in extreme omstandigheden van hitte overdag en kou ’s nachts. Juist het extreme aspect zorgt ervoor dat de marathon zo populair is.

Eigen bagage dragen

De Marathon des Sables is een marathon waarbij er beperkte voorzieningen voorhanden zijn. Het komt vooral op zelfvoorziening aan en moet je je eigen rugzak met spullen dragen. Bekijk hier de paklijst om te zien welke spullen essentieel zijn om mee te nemen. Denk daarbij aan je eigen eten en drinken, loopkleding, een slaapzak, een hoofdlampje en een kompas. Je rugzak mag tussen de 6,4 en 15 kg wegen. Vanuit de organisatie worden er alleen water en tenten geregeld. Ook is er altijd een medisch team om assistentie te verlenen als dat nodig is.

Uitdaging

Een van de redenen waarom de Marathon des Sables zo populair is, heeft te maken met het feit dat je voor een enorme uitdaging wordt gesteld. Niet alleen moet je de lange afstand van meer dan 250 kilometer kunnen overbruggen, maar ook voor jezelf kunnen zorgen tijdens deze dagen en je eigen bagage dragen tijdens de marathon. Het is een manier om je grenzen op te zoeken, zowel fysiek als mentaal. Voor mensen die graag eens iets nieuws willen doen en een sportieve uitdaging willen aangaan, is de Marathon des Sables geschikt.

Avontuur

Het lopen van de Marathon des Sables is niet alleen een fysieke en mentale uitdaging, maar ook een heel avontuur. Het avontuur wordt versterkt door de extreme omstandigheden waarin je race verloopt, want je kunt te maken krijgen met zeer koude nachten, maar ook met zandstormen. Zo is het al eens voorgekomen dat iemand is verdwaald tijdens de marathon en pas dagen later werd teruggevonden en er zijn zelfs mensen overleden. De Marathon des Sables is in ieder geval niet voor watjes!