Ik wil afvallen maar welk dieet past nou het beste bij mij?

Voor veel mensen lijkt afvallen een onmogelijke opgave. Waar moet je beginnen? En welk dieet past nou het beste bij mij? Deze vragen worden zonder twijfel veel gesteld. Het hangt per persoon af welk dieet het meeste effect heeft. Ook zit er een verschil in een korter of langer termijn. Sommige diëten zijn er om binnen korte tijd veel kilo’s kwijt te raken. Crashdieet noemen we dit. Het nadeel van dit dieet is dat wanneer je weer “gewoon” gaat eten, je gewicht er binnen de kortste keren weer aan zit. Als je kiest voor een dieet op een langer termijn heeft dit een beter en gezonder effect. Om je meer informatie te geven over verschillende diëten hebben we dit artikel voor jou geschreven.

Niet elke dieet is gezond

Dat de meningen over diëten verdeeld zijn mogen wel duidelijk zijn. Zoals al eerder genoemd zijn er meerdere soorten manieren om je overtollige kilo’s te verliezen. Laten we beginnen bij het crashdieet. Wanneer je een crashdieet volgt is het de bedoeling dat je functioneert op een minimaal beetje eten. Om er maar niet omheen te draaien, je hongert jezelf letterlijk uit. Hierdoor slaat het lichaam over in de verdedigingsmodus en gebruikt het zijn “extraatjes”. Een lichaam staat vet om zich te beschermen tegen aanvallen als dit. Doordat het lichaam vet in zet om te kunnen blijven functioneren zal je snel kilo’s verliezen. Een dieet als dit duurt dan ook vaak niet langer dan 2 weken. Wanneer je weer terug gaat naar een normaal eetpatroon zal je lichaam de extraatjes weer aanvullen en zullen de kilo’s weer terugkomen. Het dieet werkt daarom op korte termijn en is bovendien harstikke ongezond. Vooral voor mensen in het Westen is dit dieet slecht, ons lichaam is gewend geraakt aan de rijke voeding die we hier krijgen. Naast crash diëten zijn er meerdere die niet gezond zijn. Om op de juiste manier af te vallen is het belangrijk om dieet te volgen dat op langere termijn werkt.

Vind de juiste balans

Om op de juiste manier af te vallen is het van essentieel belang om naar je eigen lichaam te luisteren. Wanneer is dit doet zal je uiteindelijk de juiste balans vinden. En hier ligt de sleutel tot succes. Afvallen betekent namelijk niet uithongeren. Wanneer je gaat afvallen moet je nagaan wat je op de dag eet. Want ook de kleine dingen tellen mee. Die paar glaasjes fris of een stukje taart van een collega die zijn 10-jarige jubileum op de zaak viert. De kleine snacks zijn vaak de boosdoener in overgewicht. Wanneer je écht wilt afvallen is het belangrijk om de goede keuzes te maken als het gaat om eten. Denk niet dat dat ene taartje geen kwaad kan. Eet genoeg, maar niet meer dan nodig is op een dag. Om het afvallen wat gemakkelijk te maken is het een advies om gevarieerd te eten. Gezond eten hoeft namelijk niet vies te zijn, je kan het zo lekker maken als je zelf wilt. Nu is het niet dat je nooit meer wat lekkers mag. Om je motivatie hoog te houden moet je jezelf toestaan om eenmaal per week een “cheatmeal” te eten. Wanneer je dit aanhoudt heb je de hele week om naar die ene lekkere maaltijd uit te kijken. Want zegt nou zelf, iets doen wat éigenlijk niet mag is het leukst. Je kan het zien als een beloning van de afgelopen week waarin je gezond gegeten hebt en aan je dieet hebt gehouden.

Geef niet op!

De motivatie erin houden is lastig, vooral als de verleidingen constant aan je neus voorbijgaan. Je krijgt het gevoel dat iedereen om je heen kan eten wat die wilt en jij moet je vasthouden aan je dieet. Door meerdere keren op een dag voedzaam en gezond te eten zullen je vreetbuien sterk worden tegen gegaan. En mede door eenmaal in de week te zondigen van je dieet is het goed vol te houden. Houdt je vast aan die dag en weeg je wekelijks om de resultaten te blijven zien. Maak een foto voor je begint en af en toe tijdens. Houdt de foto’s vervolgens naast elkaar en kijken wat jij in de afgelopen tijd gepresteerd hebt. Geef niet op wanneer het even wat minder gaat! Bedenk wat je eraan gedaan hebt om op dit punt te geven. Het zou meer dan zonde zijn als je dat opgeeft. Houd vol en je zult je doel zonder twijfel halen!