Hardloopschema
Wie wil beginnen met het verbeteren van de gezondheid op een fysiek niveau zou er goed aan doen om een hardloopschema te volgen. Je zult je nu wel afvragen waarom hardlopen gelijk genoemd wordt. Hardlopen is een van de makkelijkste en efficiënte sporten om mee te beginnen en vol te houden.
Wat is nu precies een hardloopschema?
Dit is een schema wat je kunt volgen om langer en beter te leren hardlopen. Neem bijvoorbeeld een schema voor beginners. Zij zullen elke dag een klein stukje hardlopen – uiteraard wel met rust dagen – totdat zij 5km kunnen rennen zonder problemen. Er zijn verschillende soorten hardloopschema’s. Ze variëren van beginners die nog nooit hebben gedaan aan hardlopen tot hardlopers die aan het trainen zijn voor een marathon. Zo zie je maar dat er een hardloopschema is voor iedereen.
Waarom zou dit goed zijn om te gebruiken? Kan ik niet gewoon een stuk gaan hardlopen?
Natuurlijk kun je er voor kiezen om gewoon willekeurig een stuk te gaan hardlopen. Het is wel zo dat als je een doel voor ogen hebt, bijvoorbeeld een marathon of afvallen, dat het dan handiger is om een hardloopschema te gebruiken. Door een schema te gebruiken zorg je ervoor dat je een doel stelt voor jezelf. Je gaat nu niet meer zomaar een eindje hardlopen maar je gaat bijvoorbeeld 3km rennen en je gaat niet naar huis tot je het doel gehaald hebt. Op deze manier wordt je doel steeds moeilijker gemaakt, maar niet zo moeilijk dat het niet meer haalbaar is.
Het is ook een stukje mentale steun. Als er geen hardloopschema aanwezig is dan wordt er al gauw naar het weer gekeken. Als het lekker weer is gaan mensen graag naar buiten en vinden ze het niet erg om een stuk te hardlopen. Is het aan het regenen of koud buiten dan wordt er al snel gezegd dat het een andere keer wel komt. Door het schema te volgen zorg je ervoor dat je geen excuusjes kunt verzinnen om het niet te doen. Zie het als een soort vriend die elke dag opnieuw tegen je zegt waarom je hiervoor gekozen hebt.
Het volgen van een schema kan ook blessures voorkomen. Natuurlijk zorgt goed rekken en strekken voor en na het rennen al voor een verminderde kans op blessures maar een schema vermindert deze kans nog meer. Een hardloopschema is zo in elkaar gezet dat het jouw lichaam optimaal benut zonder jou uit te putten. Doordat jouw lichaam optimaal benut wordt heb je minder kans om jezelf pijn te doen omdat je bijvoorbeeld te lange afstanden hebt gemaakt.
Hardloopschema’s zijn er verschillende varianten en worden gebruikt door beginnende hardlopers en gevorderden. Sommige ervaren hardlopers zullen van mening zijn dat een planning overbodig is, maar het grootste gros van runners loopt nog wekelijks met één van onze hardloopschema’s. De meest voorkomende hardlooproosters zijn:
- Beginners (voor startende hardlopers)
- 0 – 5 kilometer (Beginner, niet te stoppen)
- 5 – 10 kilomerter (Licht ervaren)
- 10 – 15 kilomerter (Extreem gemotiveerd)
- Halve marathon (Je bent een pro)
Wat voor hardloopschema moet ik dan volgen?
Welk schema het beste zou werken voor jouw lichaam verschilt per persoon. Je moet beginnen met eerlijk en oprecht zijn tegen jezelf over jouw conditie. Schat dit niet te hoog in want dan kunnen blessures ontstaan. Het is beter dat je jezelf te laag inschat en het hierna verhoogd dan dat je jezelf te hoog inschat en dan niet meer verder kunt hardlopen door een scheur, verdraaiing of iets soortgelijks.
Zodra jouw conditie op peil is kun je echt gaan kijken naar wat voor schema goed bij jou past. Zo zijn er bijvoorbeeld schema’s gebaseerd op tijd, kilometers maar ook via interval training. Bij de eerst soort is het doel om een bepaald aantal minuten te hardlopen en dit steeds te verhogen. Bij de tweede soort is dit hetzelfde geval maar dan met kilometers in plaats van tijd. Bij de laatste soort varieer je om de zoveel seconden of minuten jouw snelheid. Voor de intervaltraining bestaan er ook weer verschillende soorten die allemaal verschillende tijden en tempo’s aanhouden. Lees ze allemaal even door en beslis zelf welk schema goed bij jouw lichaam past, maar ook bij jouw einddoel zou passen. Een marathonloper wil bijvoorbeeld liever het hardloopschema volgen waar kilometers het doel zijn. Iemand die dit doet om af te vallen zal liever de interval training doen. Als je dit gewoon doet om van de natuur te genieten of je conditie in orde te houden dan zul je veel hebben aan een hardloopschema gebaseerd op tijd.
Hardlopen heeft vele gezondheidsvoordelen, we zullen er een paar voor je opnoemen.
Verbeterd denkvermogen
Onderzoekers denken dat intensieve lichaamsbeweging voor een bevorderde bloedsomloop kan zorgen. Zuurstof wordt met het bloed door het lichaam vervoerd. Alle organen in het lichaam hebben zuurstof nodig om te functioneren, ook de hersenen. Het is zelfs zo dat er gedacht wordt des te meer toegang jouw brein heeft tot zuurstof des te beter jouw denkvermogen.
Vermindert de kans op hart- en vaatziekten
Als je een hardloopschema volgt dan komen daar veel gezondheidsvoordelen bij kijken wat betreft jouw hart. Zo verlaagt het bijvoorbeeld de bloeddruk en vermindert het de kans op diabetes. Ook wordt het cholesterolgehalte vermindert. Aderverkalking schijnt ook minder kans te krijgen bij mensen die hardlopen. Mocht er dus kans zijn dat jij erfelijke hart- en vaatziekten overneemt dan is het slim om te gaan hardlopen.
Een hardloopschema voor gewichtsverlies
Dit is waarschijnlijk de grootste motivatie voor veel mensen, gewicht verliezen. We zien steeds meer mooie, slanke modellen in de media. Veel vrouwen worden hierdoor gemotiveerd om zelf ook af te vallen. Hardlopen zorgt – in combinatie met een gezond dieet – ervoor dat vet op meerdere plekken van het lichaam verbrand wordt. Ook zorgt het ervoor dat de spieren in de benen, kont en buik toenemen. Uiteindelijk kan dit er wel voor zorgen dat het gewicht toeneemt maar dit is alleen maar goed. Spier weegt meer dan vet.
Minder stress
Door regelmatig te gaan hardlopen maakt jouw lichaam de stof endorfine aan. Dit is een stofje wat een euforisch gevoel geeft. In het kort zorgt dit ervoor dat je beter tegen stress kunt. Je zult vast wel eens plaatjes op het internet gezien hebben over mensen die gaan hardlopen om even weg van de wereld te zijn. Dit heeft veel te maken met het stofje endorfine.
Motivatie
De nummer 1 reden om niet te hardlopen is motivatie. Niet alleen bij het beginnen met hardlopen is het een grote ergernis, maar ook als je al een tijdje bezig bent ontbreekt het er vaak aan. Met een hardloopschema motiveer je jezelf keer op keer om je doelen te bereiken en blijf je gemotiveerd tot het laatste moment. Pak die planning vast, stel je doel en ga voor het eindresultaat!
Opbouw conditie
Het opbouwen van je conditie en hardloopkwaliteiten gaat misschien niet altijd even hard. Het is belangrijk je eigen grenzen te kennen en te ontdekken. Het voorbij gaan van deze grenzen kan snel leiden tot blessures. Met een strak schema en een goede opbouw voorkom je sportblessures en blijf je continu in beweging. Sla zeker geen hardloopschema’s over en loop niet te hard van stapel.